Haber

Yangından kaçan canlıları avlamak için bekleyen şahinin davranışları ilk kez kayıt altına alındı.

Gölhisar Gölü’nde kuş sayımı yapan BURDUR Doğa Koruma ve Milli Parklar ekipleri, 18 Ocak’ta sazlık yangında alevlerden kaçan kemirgenleri ve küçük memelileri avlamak için bekleyen şahini izledi. Uzman biyolog ve kuşbilimci Lale Aktay Sözüer, bekleme davranışını şöyle anlattı: Türkiye’de ilk kez beslenmek için yakılan alan çevresinde doğan şahinin görüntüsü kayıtlara geçti.

Burdur’daki Gölhisar Gölü’ndeki Doğal Savunma ve Milli Parklar Burdur 6. Bölge Müdürlüğü ekipleri, kış ortasında kuş sayımı çalışması yaparken 18 Ocak’ta sazlık yangını fark etti. Uzman biyolog ve kuşbilimci Lale Aktay Sözüer, kuş sayımı sırasında karşılaştıkları sazlık ateşine müdahale ederken şahinin bulunduğu bölgeden ayrılmadığını gördü. Uzun yıllardır Göller Bölgesi’nde çalıştıklarını belirten Sözüer, “Burdur 6. Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü ile Gölhisar Gölü’nde bir yangına rastladık. Ben bölgede farklı bir gözlem yaptım. Türkiye’de daha önce görülmeyen ama bazı yırtıcı kuşların yaptığı bir davranış gözlemledim. Ağaçta yangın sınırının kenarındaki alanı bir şahin gözetliyordu. Bu davranış şahinin ateşten kaçmaya çalışan kemirgenler ve küçük memelilerle beslenmek için beklediği bir davranıştı” dedi.

Şahin’i gözlemlediği süreci anlatan Sözüer, “Yarım saat sonra yangının başka bir noktasına gitti, ardından başka bir noktada durarak tekrar yangın alanını izledi. Yanında yangın varken yangının çıkmasını bekledi. Oradan yiyecek gelecek.Sonra yanan bölgelerde şahini gözlemledik.Türkiye’de ilk defa kayıt altına alındı.Bu bilinen bir davranış ama ülkemizde ilk defa 2000 yılında gözlemledik ve belgeledik. Bölgemizde Gölhisar Gölü’nde çok üzücü bir olay meydana geldi” dedi. Eşi, zootekni uzmanı ve doğa bilimci Özgün Sözüer de Türkiye’de ilk kez böyle bir davranışı kaydetmenin heyecanını yaşadıklarını belirtti. Sözüer dedi ki:

“Doğanın yangın anında doğadaki davranışına ilişkin bir fonksiyonun Türkiye’deki ilk kaydıdır. Dünyada bu davranışın gözlemlendiği yerler de Türkiye gibi yarı kurak habitatlardır. Avustralya, Güney Afrika , Orta Afrika’nın tropikal olmayan kesimleri ve Güney Amerika’nın tropikal kesimleri. Bu davranış, tropikal olmayan kesimlerde de gözleniyor. “Saha gözlemleriyle birleştirip bunun gerçek olduğunu anlıyorlar. Yırtıcı kuşlar, topraktaki yangınlardan kaçan kemirgenleri avlamayı bir fırsat olarak değerlendiriyor. Bu çok ilginç. Bu bize çok heyecan verdi. Çünkü Türkiye’de böyle bir davranış olur mu diye sürekli tartışıyorduk. Burdur “Doğa Savunma ve Milli Park ile Burdur 6. Bölge Müdürlüğü ekiplerimiz sayesinde bu davranışı gözlemleme fırsatı bulduk.”

haber-selcuk.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu