Japonya nükleer santrallerinin ömrünü uzatmayı planlıyor
Japonya, güç tedariğinde yaşanan sıkışıklık nedeniyle nükleer güce yönelirken, birtakım nükleer santrallerini mevcut 60 yıl limitinin üzerinde çalıştırmayı düşünüyor.
Japonya Ticaret Bakanlığı’ndan yayınlanan dokümanlara nazaran, 60 yıl limitini dolduran nükleer santrallerin ömürleri boyunca çalışmadığı müddetler hesaplanarak, belirlenen müddet boyunca fazladan çalışması hedefleniyor.
Santrallerde, yasal sebeplerle yahut gerekli incelemelerin yapılabilmesi için, üretimin yıllar boyunca durdurulabildiği belirtiliyor.
2011’de zelzele ve tsunaminin neden olduğu Fukuşima nükleer santrali kazasının akabinde Japonya, nükleer santrallerin çalışma mühletini 40 yıla sınırlayan katı güvenlik standartlarını uygulamaya başlamıştı. Öte yandan, güvenlik tedbirlerinde yapılacak geliştirmeler sonucunda düzenleyicilerin denetimlerinden geçen santrallerin çalışma mühleti 20 yıl daha uzatılabilir kılınmıştı.
Japonya’da en makûs nükleer felaketlerden biri yaşanmış olmasına karşın, Japon halkı ve hükümeti nükleer güce tekrar sıcak bakıyor.
Japon hükümetinden güç tüketimi uyarısı
Enerjide dışa bağımlı olan ülke, Rusya-Ukrayna savaşı ve yendeki zayıflık nedenleriyle, yüksek fosil yakıt fiyatlarıyla çaba ediyor.
Japon hükümeti, halkı güç tüketimlerinin azaltılması konusunda uyarıyor.
Başbakan Fumio Kişida Ağustos ayında, hükümetin yeni nükleer santraller inşa etmeyi ve üretimin durdurulduğu yedi santralde üretimi tekrar başlatmayı hedeflediğini açıklamıştı.
Japonya Ticaret Bakanlığı ayrıyeten, ömrünün dolması nedeniyle üretimin durdurulacağı nükleer santrallerin bulunduğu pozisyonlarda yeni santrallerin inşa edilmesini teklif ediyor.
Bu sırada Mitsubishi Heavy Industries’in dört öbür Japon güç üreticisi ile birlikte yeni teknoloji bir nükleer santral geliştirdiği, bununla birlikte Hitachi ve General Electric’in de birlikte yeni bir nükleer santral modeli geliştirdiği bildiriliyor.