Yaşam

Celal Şengör Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Ülkemizde sözüne önem vermemiz gereken kişiler arasında özellikle bilim adamları vardır. Bu kişiler arasında en değerli isimlerden biri olan Prof. Dr. Celal Şengör Bugün onu daha yakından tanımaya çalışacağız. Tam adı Ali Mehmet Celâl Şengör olan ünlü jeolog, yaptığı çalışmalarla tüm dünya tarafından kabul görmüş sayısız ödül almış bir isim. Televizyon programlarında sık sık görüyoruz. prof. Dr. Celal Şengör,Hayatını bilime adamış biri.

Peki, tonton dede görüntüsünün altında bu kadar derin bir bilgi birikimi olan ve jeoloji alanında dünyanın sayılı isimlerinden biri olan Celal Şengör’ü ne kadar dinliyoruz? yıllarca biz depreme karşı uyarıŞengör’ü ve onun gibi bilim adamlarını daha çok önemsemeliyiz.

prof. Dr. Celal Şengör yıllardır depremlere karşı bizleri uyarıyor.

2000 yılından bu görüntüde prof. Dr. Celal Şengör, 99 depreminden sonra İstanbul depremini anlatıyor.Bugün hala bu şoku yaşamadık ama o gün söylendiği gibi durumun ne kadar önemli olduğu bugün Şengör gibi bilim adamları tarafından söyleniyor.

Ne yazık ki bu açıklamalar bu zamana kadar pek dinlenmedi. Bugünden sonra ne kadar duyulacağını bilmiyoruz.

Celal Şengör sadece sallamadan sallamaya gördüğümüz bir isim değil. Özellikle İlber Ortaylı ve Fatih Altaylı üçlüsünün yer aldığı Teke Tek programı ile birbirinden değerli bilgiler yayınlıyorlar.

Bir jeoloji profesörü olan Celâl Şengör, alanı dışında da geniş bir bilgi havuzuna sahiptir. İlber Ortaylı ile Teke Tek programına katıldı. Türk insanının genel kültür seviyesinin yükseltilmesi konusunda çok değerli bilgileri bizlerle paylaşıyor. Bazen ne konuştuklarına dair bir fikrimiz olmasa bile bunun değerli bir konu olduğunu anlıyor ve kendimizi araştırırken buluyoruz.

Şengör, hayattaki her şeyi aynı anda yaşamak isteyen meraklı bir kaşiftir.

Aşağıda Celal Şengör’ün biyografisinden bahsedeceğiz ama onun bu kadar başarılı bir bilim insanı olmasının altında yatan aslında merakıdır. hayvan dışkısı bile kendi dışkısını bile yerlerYaşadıklarını insanlarla paylaşacak kadar meraklı bir isim.

Prof. Dr. Celal Şengör deprem ve jeoloji konusunda Türkiye’de ve hatta dünyada sayılı isimlerden biri olmasına rağmen beyin sarsıntısı komitesinde yer almıyor.

Ülkemizde daha önce birçok sarsıntı oldu. Bu depremlerden sonra yapılan sarsıntı toplantılarında Prof. Dr. Celal Şengör’ün davetli olmadığı haberini gördük. Bu sadece güçle ilgili değil İstanbul Büyükşehir BelediyesiCelal Şengör’ü 15 Şubat 2023’te yapılan Deprem Bilim Kurulu’nda göremedik. Şengör daha önce Zoom ilişkisinde Elazığ depremi sonrası düzenlenen deprem toplantısına davet edilmemekle durumu eleştirmişti.

Düşüncelerini gizlemek yerine doğrudan konuşan Şengör, bu nedenle zaman zaman eleştirildi.

Tepkileri, konuşma biçimi, hikaye anlatımı ve daha fazlasıyla Eşsiz bir isme sahip olan Celal Şengör , çoğu zaman nereye gideceğini pek umursamadan doğrudan söyler. Bu görüşler doğru olsa bile (çoğu zaman doğrudur) bazı insanları rahatsız edecek durumlar olabiliyor. Bu nedenle zaman zaman Şengör’ün aksi görüşler ortaya çıkabilmektedir.

Bir öğrencisini taciz ettiğine dair yaptığı açıklamalarla çok tepki aldı.

Celal Şengör, Zoom toplantısında bir kız öğrenci hakkında açıklamalarda bulundu. Görüntüde Şengör, bir kız öğrenciye konuşma yaptı. cinsel taciz açıklayıcı terimler vardı. Bunun üzerine İTÜ Rektörlüğü idari soruşturma başlatmış ancak disiplin cezasına yer olmadığı sonucuna varmıştı. prof. Dr. Celal Şengör, “Hayatta Neler Oluyor” programında Hakan Ural’ın transferi ile ” Bunu asla cinsel taciz olarak görmüyorum. Bunda asla bir anormallik görmüyorum. Bana gösterilen tepkilerin çoğunu abartılı bulmuyorum.dedi.

Sevdiği kadar sevmeyen Prof. Dr. Celal Şengör hakkında da kendi alanında bazı olumsuz iddialar var.

prof. Dr. Celal Şengör ile ilgili bazı iddialar var. Bunlardan birinde Prof. Dr. Ahmet Ercan, Celâl Şengör’ün uzmanlığı dışında konuştuğunu belirterek, ” O büyük bir deprem hayranı. Bir gün bana ‘İstanbul’da çok büyük bir deprem olacak, her şeyi yıksın da bu şehri yeniden inşa edelim’ dedi.‘dedi’ ifadesini kullandı.

Şengör’ün fay hatlarının sayısı konusunda yalan söylediği, bilimsel çalışmaları engelleyerek kendi sistemini sürdürdüğü de söylentiler arasında. Ancak bunların iddia olduğunu söyleyelim.

Biyografisine bir göz atalım. (Şimdiden söylüyoruz, uzun bir biyografi sizleri bekliyor.)

Celal Şengör’ün hayatı başarılarla dolu. Liseye kadar eğitim hayatında sorunlar yaşayan Şengör, dünyaya eğitici ve profesyonel bir yolculuğa çıkar.

prof. Dr. Celal Şengör, 24 Mart 1955’te varlıklı bir ailenin çocuğu olarak İstanbul’da doğdu.

Robert Kolej’den 1973’te mezun olan Şengör, 1978’de State University of New York at Albany’den jeoloji bölümünden mezun oldu. Ardından 1979 yılında bire bir üniversitede yüksek lisans, 1982 yılında aynı üniversiteden doktorasını tamamladı. Tüm bunlar olurken Celal Şengör’ün İstanbul Teknik Üniversitesi’ndeki (İTÜ) serüveni 1981 yılında başladı. İTÜ Maden FakültesiGenel Jeoloji Kürsüsü’ne yardımcı olarak atanan Şengör, 1984 yılında Londra Jeoloji Derneği’nin Başkanlık Ödülü’nü aldı ve 1986’da İTÜ Maden Fakültesi Genel Jeoloji Bölümü’nde doçent oldu. 1986’da yine Şengör TÜBİTAK Bilim Ödülü’nü aldı.

Şengör’ün dünya çapında bir mesleği var.

Hayatının büyük bir bölümünü bilime adayan Şengör, 1988 yılında Neuchâtel Üniversitesi Fen Fakültesi’nde fahri bilim doktorası aldı. O zamana kadar hiç Türk üye yoktu. Academia Europaea’ 1990 yılında kabul edilen Şengör, aynı yıl Avusturya Jeoloji Kurumu’na muhabir üye oldu. Tarihler 1991 yılına geldiğinde Kültür Bakanlığı tarafından” Bilgi Çağı Ödülü“O kazandı.

1992 yılında İTÜ Maden Fakültesi Genel Jeoloji Bölümü’nde profesörlüğe yükseltildi. 1993 yılında Türkiye Bilimler Akademisi’nin en genç kurucu üyesi olan Şengör, aynı zamanda bir yıl süreyle TÜBİTAK Bilim Kurulu üyesi oldu.

1994 yılında Rusya Doğa Bilimleri Akademisi üyeliğine seçildi.

Bu yıl Fransız ve Amerikan jeoloji derneklerinin gururlu üyesi seçilen Şengör, Fransız Fizik Derneği ve École Ordinary Supérieure Vakfı üyesidir. Rammal Madalyası1997 yılında Fransız Bilimler Akademisi, yer bilimlerinde prestijli bir ödül olan “Lutaud Ödülü”nü verdi.

Büyük üniversitelerde ders vermeye başladı.

Daha sonra dünyanın önde gelen üniversitelerinde misafir öğretim üyesi olarak ders vermeye başladı. 1998 yılında College de France’ 19. yüzyılda misafir profesör olarak ders vermeye başlayan Şengör, “19. yüzyılda Fransız jeologlarının tektoniğin gelişimine katkıları” başlıklı bir konferans düzenledi. Bu konferansın ardından 28 Mayıs 1998’de Collège de France madalyasını aldı. 1999’da Londra Jeoloji Kurumu, Prof. Dr. Celal Şengör’e Bigsby madalyasını verdi.

Şengör ayrıca Oxford Üniversitesi, California Institute of Technology ve Salzburg Lodron-Paris Üniversitesi’nde misafir öğretim üyeliği yaptı.

2000 yılında ABD Ulusal Bilimler Akademisi’ne yabancı üye olarak seçilen ilk Türk oldu.

Bunun dışında 2013 yılında LeopoldinaDoğa Araştırmacıları Akademisi üyeliğine seçilen Prof. Dr. Celal Şengör’ün burada sayamayacağımız birçok başarısı var.

Celâl Şengör’ün akademik yayınları saymakla bitmiyor.

Jeoloji ve tektonik üzerine yoğunlaşan Şengör Yayınlanmış 6 kitabı, 175 bilimsel makalesi, 137 özeti bulunmaktadır. Buna ek olarak, tarih ve ideoloji gibi alanlarda tanınmış birçok bilimsel makale ve 2 kitap daha yayınlamıştır. Dr. Şengör’ün 300’e yakın makalesi bulunmaktadır.

Anlıyorsun; bilimi ve tarihi bize sevdiren bilim insanı. Söylediği şeyler, özellikle beyin sarsıntısı, yöneticiler tarafından konuşulmalı ve tartışılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu