Haber

Yozgatlı Ayçiçeği Üreticileri Fiyatlardan Şikayetçi

SEYFİ ÇELİKKAYA

Yozgat Ayçiçeği hasadına 2017 yılında başlandı ancak üreticiler alım fiyatlarının düşük olmasından şikayetçi oldu. Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, yağ fabrikalarının depolarını ithal fasulyeyle doldurması nedeniyle tüccarın ürünü çekinerek aldığını söyledi. Çiftçi Hasan Karakavak, “Geçen yıl mazot 22-23 liraydı, aynı fiyattı. 38-40 liraydı, aynı fiyattı. Şu anda esnaf 12,5 liraya alıyor. Devlet henüz fiyatını açıklamadı. “

Yozgat’ta geçen yıl verilen yağlı ayçiçeği tohumu desteğiyle 130 bin dekar olan yağlı ayçiçeği ekim alanı bu yıl yaklaşık 60 bin dekara geriledi. Bu yıl çiftçilere 19 bin 660 kilogram hibe destekli yağlı ayçiçeği tohumu dağıtıldı ve 40 bin dönüm alana ekim yapıldı. Çiftçi 20 bin dönümlük alanda kendi imkanlarıyla tarım yaptı. Yağlık ayçiçeği ekiminde Türkiye’de 28’inci, üretimde ise 26’ncı sırada yer alan Yozgat’ta, bu yıl yağışların ardından yaşanan aşırı yüksek sıcaklıklar üretimi olumsuz etkiledi. Hasata başlayan çiftçi, mazotun litre fiyatının 40 liraya çıkmasına rağmen ayçiçeğinin geçen yılki fiyattan alındığını belirtti. Yağ fabrikalarının depolarını ithal fasulyeyle doldurduğu, bu nedenle tüccarların yeni mahsulü çekingen bir şekilde satın aldığı kaydedildi.

“TOHUM, YAĞ, 38-40 TL AYNI PARA”

Nohut yerine ektiği yağlı ayçiçeği tohumlarını bu yıl hasat eden İnceçayır köyünden Hasan Karakavak, maliyetlerdeki artışa rağmen alım fiyatının düşük olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Bu yıl alternatif ürün olarak nohut yerine tohum ekelim dedik, maliyetler biraz daha uygun. Nohutun maliyeti yüksek, denedik. Devletimiz fiyat konusunda bizi tatmin etmedi, fiyat konusunda da memnun etmedi. verdi. Girdi maliyetleri mutlaka her şeyin maliyeti. Artık tohum maliyeti olmayan bir ürün. Biliyorlar ama sonuçta bunun için de aynı şey yapılıyor. O da tarlayı sürüp gübreyi atıyor. Yapmıyorum. Bilmiyorum, görüyorsunuz, hasat ediyor biçiyor. Getiriyor, taşıyor, sürmek her şeye mal oluyor. Bu sene de yağmurlar güzeldi ama son yağmurları yağmadı. Çekirdeği ve verimliliği görüyorsunuz. Normal, beklentinin biraz altında. Geçen sene motorin 22-23 liraydı aynı fiyattı. Şimdi 38-40 lira aynı fiyat. Esnaf şu anda 12,5 liraya alıyor. Devlet açıklamadı Henüz fiyat yok. Özel yerler açıkladı. Zaten 14 lira. Fiyat olarak açıkladılar ama 14 liraya alan yok. Esnaf beğenirse 12,5 liraya bizden alıyor. Şu anda en az 20 lira olması gerekiyor. 20 liranın üzerinde olması lazım ama asgari taban fiyatın 20 lira olarak açıklanması lazım.”

“YAĞ FABRİKALARI İHTİYAÇ OLDUĞUNDA İTHAL FASULYE ALINIR”

Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, yağ fabrikalarının yeteri kadar ithal fasulye alması nedeniyle tüccarların ürünü çekinerek aldığını söyledi. Açıkgöz, artan girdi maliyetlerine rağmen çiftçinin ürününü geçen yılın fiyatından satmak zorunda kaldığını belirterek, şöyle konuştu:

“Ayçekirdeğinde 2023 yılı hasadı başladı. Altıncı aya kadar çok yağmur yağdı. Tohumların veriminin yüksek olacağını düşündük. Daha sonra 36, ​​37, 38 derecelik sıcaklığı görünce tohum ekime başladı. sıcağı pek sevmiyor.Buğdayda yaşadığımız sıkıntıyı daha çekirdek dolmadan tohumda da yaşadık.Dekara yaklaşık 50 kilo ile 100-120 kilo arası verim alıyoruz.Bu çorak arazide sulanmıyor Tohumda söylediğimiz verimi alamadık, piyasa olarak tohumu bugün 12 liraya satıyoruz, oysa 2022’de 11-12 liraya sattık. ilişkiyi sorun;yağ Fabrikalar ithal fasulyeyi gerektiği gibi aldı.Bugün piyasada üretilen fasulye 9 lira ile 12 lira arasında satılıyor, biz 16-17 lira bekliyoruz.Bu çiftçiyi rahatsız ediyor.Neden rahatsız ediyor? 6 bin lira mazotu 12 liraya sattık, bugün 40 lira, yine 12 lira, liraya satıyoruz. Çiftçi ister istemez üretim konusunda kaygılı ama 2024 baharında ne olacak? tohum ekmeyecekler mi? Nohutlara mı dönecekler? “Bunu da göreceğiz ve deneyimleyeceğiz.”

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu