Ekonomi

Yabancılar son 8 yılın en büyük çıkışını Çin borsalarından yaptı

Yabancı yatırımcılar ağustos ayında gelişen piyasa portföylerinden 15,5 milyar dolar çekerek Çin hisse senetlerine darbe vurdu. Bu, bir yıldaki en büyük aylık sermaye çıkışıydı ve Çin’in büyümesine ilişkin endişeler, gelişmekte olan ülkeler için güçlü bir yıl olan hisse senetlerine de nüfuz etti.

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), bugün yayınladığı aylık raporunda, yurt dışı yerleşiklerin Çin hisse senetlerinden 14,9 milyar dolar çekerek 2015 yılına kadar kaydedilen en büyük aylık çıkış olduğunu belirtirken, Çin’den 5,1 milyar dolarlık çıkış yaşandığını belirtti. Çin borçlanma senetleri. .

Yatırımcılar, Çin ekonomik büyüme Hükümet, Temmuz ayı sonunda yeni teşvik tedbirlerini alamamasından etkilenirken, paylaşılan refah uğruna daha yüksek büyümeyi feda ediyor. Gayrimenkul segmentindeki yeni çalkantılar da yatırımcılar arasındaki olumsuz havanın oluşmasına katkıda bulundu.

Geniş MSCIHisse senedi ve para birimi gelişmekte olan piyasa endeksleri, Şubat ayından bu yana Ağustos ayından bu yana en büyük aylık düşüşlerini kaydetti.

IIF ekonomisti Jonathan Fortun‘a göre, gelişmekte olan piyasalardan çıkışlar “(Çin’in) ekonomik zorlukları hakkındaki olumsuz duyguyu ve ekonomik yavaşlamayı durdurmaya yönelik tedbirlere ilişkin şüpheleri” vurguluyor.

Çin dışı sermaye çıkışı geçen ay 6,6 milyar dolarla Eylül 2022’den bu yana en yüksek seviyesine ulaşırken, Çin dışı borçlanma senetleri 11,1 milyar dolarla son sekiz ayda yedinci sermaye girişini gerçekleştirdi.

IIF raporuna göre, Gelişmekte Olan Asya ve Latin Amerika’da geçen ay 5 milyar doların biraz altında çıkış görülürken, Afrika ve Orta Doğu bölgesinde 5,5 milyar dolarlık negatif akış kaydedildi.

Tüm coğrafi bölgelerde stoklar düşerken, Asya, Latin Amerika ve gelişmekte olan Avrupa’da borç girişi kaydedildi.

Ağustos ayından bugüne rakamlar Çin’den 13,1 milyar dolarlık çıkış olduğunu gösterirken, Çin dışındaki gelişmekte olan piyasalara ise 139,5 milyar dolarlık yerleşik olmayan portföy girişi olduğunu gösteriyor.

Forex Haber Merkezi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu