Haber

Bakan Özhaseki, Kayseri’de 28. Kültür, Turizm ve Üzüm Festivali’nde konuştu. İfade

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Bu ülkede son 100 yılda meydana gelen 6 ve üzeri yıkıcı depremlerin sayısı 60, 130 bin kişi öldü, milyarlarca dolarlık maddi hasar var. Bize bıraktığı acı” dedi. tarif edilemez.” söz konusu.

Bakan Özhaseki, İncesu Belediyesi tarafından Kayseri’de tarihi Kara Mustafa Paşa Kervansarayı’nda düzenlenen 28. Kültür, Turizm ve Üzüm Festivali’ne katıldı.

Burada konuşan Özhaseki, Anadolu’nun deprem açısından dinamik bir coğrafyada bulunduğunu, toprakların yüzde 66’sının 1. derece ve 2. derece deprem bölgesi olduğunu söyledi.

Nüfusun yüzde 70’inden fazlasının burada yaşadığını anlatan Özhaseki, “Bu ülkede son 100 yılda meydana gelen 6 ve üzeri yıkıcı deprem sayısı 60, 130 bin kişi öldü, maddi hasar milyarlarca dolar. Acı” bize tarif edilemez şeyler bırakıyor.” söz konusu.

Depremin Türkiye’nin kaderi olduğuna işaret eden Özhaseki, “Bu ülke bir deprem ülkesi. Himalayalar’dan Alpler’e doğru uzanan hat üzerinde depreme maruz kalabilecek 5 ülke var. Bunlardan biri de Türkiye. O halde biz de yapmalıyız. Evlerimizi inşa ederken tüm işimizi bu depremselliğe dayandırıyoruz.” Deprem olabilir düşüncesiyle bunu olabildiğince sağlam yapmalıyız. Her türlü bilimsel veriye dayanarak öngörülenleri tavizsizce uygulamalıyız. Aksi takdirde emin olun her depremde içimiz acır. Dizlerimizi vurup iç çekeceğiz. Mevlana Hazretleri diyor ki, ‘Akıl dizlerimizi vurup iç çekmek değildir. Önceden öngörmek ve önlem almaktır.’ Evet, biz de dikkatli olmalıyız. ifadelerini kullandı.

“Anadolu uygarlığımızda karşılaştığımız en büyük bela buydu.”

Özhaseki, 6 ay önce Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremle ilgili şunları söyledi:

“Orada 850 bin bağımsız birim, 680 bin konut, 170 bin iş yeri yıkıldı. Ölenlerin ve gömdüğümüz canların sayısı 51 bin civarında. Etkilenenlerin sayısı ise bırakın ‘engel’ demek şöyle dursun 14 milyon. yüzyılın felaketi, bin yıllık Anadolu uygarlığımızın karşılaştığı en büyük belaydı.Bundan daha büyük bir felaketle karşılaşmadık.Bir yandan elbette tedbirlerimizi alıp, böyle sağlam evler yapacağız bundan sonra. Bunun üzerine Allah’ın izniyle deprem geldiğinde evlerimizde sağlıkla yaşayacağız, hiç korkmayacağız, o yüzden aslında oraya konut yapmaya başladık, şu anda 200 bin konut yapılıyor. “200 bine yakın vatandaşımız başvuruda bulundu, yerinde dönüşüm yapmak istiyorlar, biz de onlara destek oluyoruz. Ancak burada muhtemelen dikkat etmemiz gereken bir şey var. Böyle büyük bir felaket yaşandığında eğer batıda olsaydı emin olun ki bundan kolay kolay çıkamazlar, kolay atlatamazlardı. Yurt dışından gelen misyon şefleri de bunu defalarca yüzümüze söylediler. Unutmayın Amerika’da kasırga vardı ve o kasırganın ardından devlet 2 yıl boyunca neredeyse oraya gitmiyordu. Son zamanlarda insanlar gösteri yapıyordu. “Bu felaketin yaşandığı andan itibaren ayaktaydık.”

Özhaseki, deprem olduğunda bir daha ağlamamak için şehirlerde kentsel dönüşüme başladıklarını, sağlıklı ve güvenli evler inşa ettiklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da kentsel dönüşümü takip ettiğini ve desteklediğini vurgulayan Özhaseki, “Meclis’ten yeni kanunlar çıkacak. Bunları geçirdikten sonra Türkiye genelinde kentsel dönüşümü daha hızlı gerçekleştireceğiz.” dedi.

Özhaseki ayrıca festival kapsamında yapılacak konserleri iptal ederek konser parasını deprem bölgesindeki çocuklara yardım için kullanan İncesu Belediye Başkanı Mustafa İlmek’e ve yardımda emeği geçenlere teşekkür etti.

Konuşmanın ardından en uygun üzümü yetiştiren çiftçilere ödülleri verildi.

karabaglarajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu